El passat dissabte 15 de juny del 2024 País Rural va celebrar la seva assemblea anual on el punt més destacat va ser el relleu al cap davant de l’entitat.

L’acte va tenir lloc dins la Jornada Compartida Rural que es va fer al Celler Abadal conjuntament amb tres associacions rurals catalanes: BOSCAT, ELFOCAT i PAÍS RURAL.

L’assemblea va començar amb la conferència inaugural titulada “El futur normatiu del país rural”, impartida per Àlex Serrahima. En aquesta conferència, Serrahima va exposar la situació actual de l’estat normatiu de Catalunya, posant de manifest les desigualtats a nivell del territori rural. Tot i les dificultats, s’han aconseguit diverses modificacions normatives, com les relatives a la llei d’urbanisme i a l’impost de donacions, successions i patrimoni. També va detallar les accions empreses per aturar el decret de l’Agència de la Natura de Catalunya, així com els esforços per millorar el paper dels ajuntaments en l’estatut de municipi rural impulsat pel Govern de la Generalitat a finals de 2023.

Durant la conferència, Serrahima també va explicar les línies a seguir en quatre punts clau:

  1. Redactar una proposta de llei de prevenció d’incendis forestals.
  2. Redactar una proposta de decret conegut com “Pla de Finca” per facilitar la tasca burocràtica en matèria d’urbanisme.
  3. Proposar modificacions de la normativa que regula les avaluacions d’impacte ambiental.
  4. Millorar el finançament dels ajuntaments per establir una estabilitat pressupostària equilibrada.

Després de la conferència, es va presentar l’informe del president i les activitats realitzades, i es van aprovar les actes anteriors de la Junta Directiva i de l’Assemblea General.

En el darrer punt de l’ordre del dia, es va formalitzar la renovació del càrrec de president de l’Associació. Josep Maria Vila d’Abadal va agrair els seus quatre anys de presidència, destacant les línies d’actuació seguides per l’entitat i els èxits assolits durant aquest període, especialment en l’any actual, el 2023 i el que portem de 2024.

Vila d’Abadal va expressar el seu agraïment a tots els membres assistents i als que no van poder assistir la confiança, especialment als companys de junta. “S’ha demostrat que tots plegats, organitzacions i entitats, quan actuem conjuntament es més fàcil  assolir els objectius, aquesta és la línia a seguir. País Rural és una entitat que té molt a dir i en incidir en les normatives i en les polítiques que s’apliquen des de la Generalitat i des del Parlament de Catalunya.” També va destacar la incorporació d’ELFOCAT dins l’Associació de País Rural com a representant de boscos públics de Catalunya, així com la resta d’entitats i corporacions que en formen part. “És només conjuntament que aconseguirem millorar la qualitat i benestar de les poblacions rurals”.

Finalment és va fer efectiu el traspàs de presidència i Àlex Serrahima va fer el seu parlament destacant que “Sóc un home discret que m’agrada portar resultats i que no sóc un home de discursos…” “…hem d’estar preparats per tirar endavant tota la tasca que s’ha de fer i la lluita continua!”.

L’acte va concloure amb un llarg aplaudiment per agrair la tasca realitzada per Josep Maria Vila d’Abadal.

*Podeu escoltar íntegrament el discurs d’Àlex Serrahima en aquest vídeo. Adjuntem algunes imatges.