Montblanc, 18 de juliol de 2020 – Assemblea fundacional a Montblanc

  • País Rural uneix tots els esforços perquè des dels municipis puguin decidir el seu futur de forma autònoma, i per acabar amb els greuges, el desequilibri territorial i el despoblament rural.
  • S’ha escollit una direcció representativa de la Catalunya rural amb la presidència de xxxx .


El Moviment País Rural és una associació humanista i territorial que ha celebrat aquest dissabte la seva assemblea fundacional i que neix amb la voluntat d’unir ajuntaments, associacions i ciutadans en defensa de la Catalunya rural. Unes 250 persones han participat a una assemblea a l’església de Sant Francesc de Montblanc (Conca de Barberà) que també ha elegit per majoria absoluta/unanimitat la direcció i aprovat al manifest fundacional i els estatuts

En defensa del país rural i la seva gent

L’assemblea ha aprovat el manifest titulat “Un gran país rural” que marca els grans objectius de la Plataforma. El text destaca que Catalunya pateix un gran desaquilibri territorial ja que la major part dels seus habitants viuen a Barcelona i la seva àrea metropolitana (el 71% de la població viu en 59 ciutats). Tanmateix, uns 900 municipis són rurals, uns municipis que estructuren el territori, i creuen que són els municipis que “han de definir, projectar i executar les polítiques rurals i de natura que considerin més oportunes de forma autònoma, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya”.

El manifest reclama posar fi als greuges que pateix el món rural com ara “l’evident i preocupant despoblament rural és el símptoma més clar i evident d’aquest tracte injust i d’una concepció esbiaixada de la realitat”. Alhora, remarquen que el valor d’un paises troba també en la salut econòmica de les seves àrees rurals, en la riquesa ecològica del seu entorn natural, en la qualitat del seu paisatge, en la força de la seva cultura d’arrel i en la capacitat transformadora d’aquesta ciutadania.

País rural exposa que “la revolució digital i la millora de les infraestructures garanteixen la connexió del medi rural amb la resta del país. Ja no estem lluny. Ja no vivim aïllats. Podem gaudir de tots els serveis públics i privats en qualsevol lloc i en qualsevol moment, això sempre i quan les polítiques públiques ho permetin i una nova concepció de país ho faciliti”.