El mes d’octubre passat ecologistes radicals varen denunciar a les xarxes socials una tallada en un bosc propietat de l’Ajuntament de Ger de Cerdanya.
Deien que malmetia l’ecosistema, que s’havia d’aturar ja que feia malbé la muntanya, la darrera pineda de bosc boreal de pi negre i l’hàbitat de gall fer, i que s’havia de deixar a evolució natural sense cap tipus d’intervenció. Posteriorment s’hi varen apuntar altres associacions ecologistes amb la pretensió de portar la tallada a la fiscalia de medi ambient ja que creien que l’acció era delicte ecològic.
Des de l’associació País Rural ens preocupa molt la deriva que està agafant la visió de la silvicultura per part d’una part de la societat urbana que desconeix totalment el medi rural i les seves activitats tradicionals. A Catalunya des de temps remots s’ha fet gestió forestal sostenible, regida per la silvicultura, que és la ciència que determina les possibilitats de producció d’un bosc i de les seves extraccions, sense que perilli la seva persistència. Molts dels nostres boscos han estat sempre conduïts pels gestors forestals i amb les seves accions han arribat als nostres dies en bon estat de salut i preparats per afrontar el futur amb garanties de pervivència.
En cap moment s’han plantejat que justament en aquest cas la silvicultura es fa per a la millora de la resiliència d’aquest bosc, la millora de l’hàbitat del gall i el manteniment de pastures seculars. A més, disposa de l’aval inicial del biòleg que millor coneixia aquest hàbitat quan es va planificar la intervenció (2009) i l’aval en la realització dels treballs actuals d’un dels millors biòlegs especialistes en fauna forestal que tenim a Catalunya.
L’Ajuntament de Ger, amb bon criteri, va decidir seguir el tractament forestal programat i autoritzat ja que està previst en l’ordenació forestal del seu municipi i, a més, està dirigit per enginyers forestals del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació amb llarga i amb contrastada experiència en la gestió dels boscos del Pirineu.
País Rural vol manifestar el seu suport a l’Ajuntament de Ger i a aquests enginyers forestals, així com manifestar la necessitat de seguir gestionant correctament els nostres boscos per assegurar la seva vitalitat, la seva riquesa i el seu ús sostenible de generacions de veïns (boscos municipals) o famílies (boscos privats). L’abandonament de molts d’aquests boscos porta a situacions de col·lapse i deteriorament que necessitaran moltes dècades per estabilitzar-se, i posa en perill el seu ancestral ús sostenible.
*Article d’opinió publicat al Regió7 el 13 de novembre del 2020
0 Comments
Leave A Comment